Voorbereid op de toekomst: kwaliteitscriteria bij Omgevingsdienst Haaglanden

Omgevingsdienst Haaglanden voldoet op dit moment aan de geldende kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Vorig jaar zijn we hier opnieuw op getoetst en daaruit bleek dat onze organisatie en onze medewerkers daaraan voldoen. Het is cruciaal dat we investeren in een robuuste organisatie die ook in de toekomst blijft voldoen.

Wat houden kwaliteitscriteria in?

De Landelijke kwaliteitscriteria voor VTH zijn normen die waarborgen dat wij voldoende kennis, ervaring en capaciteit in huis hebben om onze taken op een goede en effectieve manier te kunnen uitvoeren. Lees hier meer over de kwaliteitscriteria.

Onze VTH taken:

  1. Vergunningverlening: Het beoordelen en verlenen van omgevingsvergunningen voor een breed scala aan activiteiten op het gebied van milieu en natuur.
  2. Toezicht: Het controleren of bedrijven, overheden en burgers zich houden aan de wet- en regelgeving.
  3. Handhaving: Wanneer regels worden overtreden, treden wij op. Als het nodig is door boetes op te leggen of werkzaamheden stil te leggen.

De snel veranderende samenleving en toenemende verwachtingen

Het is belangrijk om te erkennen dat de wereld om ons heen continu verandert. De eisen van de samenleving en de complexiteit van omgevingsvraagstukken nemen toe. We werken, wonen en recreëren met steeds meer mensen op een relatief klein oppervlak en stellen hoge eisen aan onze leefomgeving en ons leefgenot. Veiligheid, zekerheid en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke sleutelbegrippen.

Deze veranderingen en de toenemende complexiteit om allerlei activiteiten op elkaar af te stemmen vragen om een voortdurende aandacht voor onze specialistische kennis, processen en samenwerking met partners. Dit betekent dat we blijven investeren in de kennis en deskundigheid van onze medewerkers. De veelheid aan activiteiten in onze leefomgeving vraagt ook om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Niet alles kan of hoeft te worden gecontroleerd. We moeten wel zorgen dat onze leefomgeving veilig en gezond blijft en dat er geen onacceptabele risico’s optreden.

De kwaliteitscriteria bewegen mee met de veranderingen om ons heen en worden daarom aangescherpt. Hoewel we momenteel voldoen aan de kwaliteitsnormen, moeten we ook in de toekomst blijven voldoen aan de aangescherpte kwaliteitseisen. Dat we nu nog niet helemaal voldoen aan alle aangescherpte eisen is geen probleem, zolang we maar borgen dat we straks wel voldoen.