Op pad met.. Toezichthouders Wim en Jan Willem

Je kent het beeld vast wel: kijkend vanuit de ruimte op de aarde zie je tal van plekken oplichten. Als je verder inzoomt op Nederland is Westland één van deze plekken. Dat komt door de vele glastuinbouwbedrijven die hier zijn gevestigd. Deze bedrijven maken gebruik van assimilatieverlichting om plantengroei te bevorderen. Assimilatielicht is aanvullend op het zonlicht, waardoor de planten genoeg licht kunnen opnemen (assimileren) en dus beter groeien.

Lichthinder beperken is belangrijk

Omgevingsdienst Haaglanden voert controles uit om lichthinder te beperken voor omwonenden. Ook de flora en fauna in de regio blijft daardoor beter beschermt.

Zo hebben onze collega’s Wim en Jan Willem van Toezicht en Handhaving onlangs een nachtelijke controleronde gereden. Hierbij zijn enkele mogelijke overtredingen geconstateerd. Wim: “Als we wat constateren in de nacht gaan we daarna langs in de dagperiode. De foto’s zijn de basis van het gesprek met het bedrijf.” Bij deze bedrijven wordt overdag een aanvullende controle uitgevoerd om vast te stellen of er daadwerkelijk een overtreding is. Maar ook om te kijken wat er precies aan mankeert.

Niet alle constateringen zijn ook daadwerkelijke overtredingen

In de meeste gevallen volstaat een ambtelijke brief met hercontrole. Toch zijn er elk jaar gemiddeld 10 overtredingen. Deze lopen uiteen van kleine stukjes ontbrekend doek tot herhaalde overtredingen. Elk jaar zit er een nieuw bedrijf tussen waarbij een overtreding wordt vastgesteld, volgens Wim. Zie hieronder geconstateerde overtredingen tijdens een controle.

Wil je meer weten over assimilatielicht controles?

Lees eens ons jaarimpressie artikel Samen sterker tegen licht.