Studenten Albeda College componeren muziek voor Omgevingsdienst Haaglanden

Omgevingsdienst Haaglanden heeft studenten van het Albeda College (opleiding Muzikant Producer) uitgedaagd: het produceren van muziek voor de nieuwe wervingsvideo’s. Met deze opdracht konden studenten studiepunten verdienen én aan de slag met een case uit de praktijk. Het resultaat mag er zijn: dynamische, op maat gemaakte muziek die de video’s extra goed tot hun recht laten komen.

17-jarige Dominick Hofman maakt indruk met muziek

Dominick Hofman was één van de studenten die de uitdaging aan ging: hij maakte composities voor de twee wervingsteasers van Toetser en Vergunningverlener. “Door de oproep van Omgevingsdienst Haaglanden heb ik kunnen ervaren hoe het is om muziek te maken voor andere doeleinden dan artiesten en radio”, vertelt Dominick. Hij studeert aan het Albeda College voor muzikant / producer en won de opdracht. Het resultaat? Zijn muziek wordt nu gebruikt in twee teasers van Omgevingsdienst Haaglanden!

Complimenten! Vertel eens, hoe komt zo’n compositie tot stand?
“Voor het maken van producties werk ik met het programma FL Studio. Ik ben voor deze productie begonnen met de akkoorden op piano. Dit heb ik als basis gebruikt voor beide nummers. De melodie ontstaat gedurende het proces. Vaak zoek ik dan geluiden die bij elkaar passen. Soms gaat dit heel snel, maar andere keren duurt het lang voordat ik helemaal tevreden ben. Toen de muziek bijna af was, heb ik mijn moeder ernaar laten luisteren. Zij heeft me nog wat feedback gegeven. Ook mijn vader, die bassist is, heeft geluisterd naar het eindproduct. Ze waren beiden enthousiast erover en vonden het goed passen bij de video’s.”

De muziek past heel goed bij de video’s, precies wat we zochten! Zou je dit vaker willen doen?
“Ik ben nog zoekende wat ik uiteindelijk wil doen in de muziek. Dat ik iets met muziek wil doen is wel duidelijk. Mijn opleiding duurt nog 1,5 jaar. Ik hoop in die tijd, middels stages, samenwerkingen en praktijkervaringen erachter te komen wat het beste bij mij past. Muziek voor reclames, video’s en games lijkt mij zeker leuk. Hoe ik daarin terecht kan komen moet ik nog uitzoeken. Ik ben pas 17 dus ik hoop dat ik na afronden van mijn opleiding ergens aan de slag kan gaan en mij die kans gegund wordt. Het is best lastig om van muziek je werk te kunnen maken, maar ik zou niet weten wat ik anders zou kunnen en willen doen. Hier ligt toch wel mijn hart.”

Nou, misschien tot de volgende keer dan… 
“Ik vind het erg leuk dat Omgevingsdienst Haaglanden muziekstudenten de kans geeft om zoiets te doen. Ik kan dit toch mooi toevoegen aan mijn portfolio en wie weet wat het me in de toekomst nog meer gaat brengen!”

Aran Abe maakt winnende compositie voor video's Toezichthouder

Voor de wervingsteasers van Toezichthouder vroegen wij de studenten om ons te verrassen. Uit alle inzendingen sprong de muziek van de 22-jarige student Aran Abe (artiestennaam Kiiro) er overtuigend uit. Aran vertelt: “De oproep van Omgevingsdienst Haaglanden vond ik een leuke uitdaging! Al enige tijd wilde ik een start maken met muziek componeren voor reclames en tv. Dit was het perfecte moment om te beginnen.”

Hoe ben je tot deze compositie gekomen?
“Ik begon met een gepaste catchy drum, sound vinden die aansloot op de kleuren en de snelheid van de video’s. Nadat ik die had gevonden, heb ik deze met mijn keyboard ingespeeld en bewerkt. Vervolgens heb ik een baslijn ingespeeld die deze drumloop versterkte. Daarna ben ik gaan zoeken naar geluidseffecten die pasten bij het beeld. Bijvoorbeeld geluiden van de natuur, garage, typen op een toetsenbord, stadsgeluiden etc. De geluiden heb ik vervolgens synchroon laten lopen met het beeld en tot slot alles gemixt zodat het volumeverschil van alle elementen gelijk is.”

Waarom past de muziek zo goed bij deze video’s?
“De muziek brengt een positieve, actieve en uitdagende sfeer met zich mee. De video’s hebben deze sfeer zelf al, maar nu samen met de audio is het één kloppend geheel!”