Veelgestelde vragen over asbest
Er zijn veel vragen en onduidelijkheden over asbest. Op deze pagina vindt u op de veelgestelde vragen een antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Dan neem contact met ons op.
-
Ziet u op straat of in een park zwerfasbest liggen?
Neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente is verantwoordelijk om zwerfasbest op te ruimen.
-
Wanneer mag ik zelf asbesthoudende materialen verwijderen?
Als particulier mag u onder bepaalde voorwaarden zelf asbesthoudende materialen verwijderen. Maar u moet wel altijd een sloopmelding indienen via het Omgevingsloket De voorwaarden waaraan u verder moet voldoen, leest u hier.
-
Hoe weet ik of een product asbesthoudend is?
De enige manier om hier zekerheid in te krijgen, is door een materiaalanalyse te laten uitvoeren door een laboratorium.
-
Wie mag een materiaalanalyse uitvoeren?
De analyse van materiaal om te kijken of het asbesthoudend is, wordt door een geaccrediteerd labaratorium uitgevoerd. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau mag onderzoek uitvoeren aan gebouwen of objecten. Zij nemen van asbestverdachte materialen monsters. Kijk op de website van de Stichting Certificatie Asbest voor gecertificeerde bedrijven bij u in de buurt.
-
Wanneer moet ik een asbestinventarisatieonderzoek laten uitvoeren?
U moet altijd een onderzoek laten uitvoeren als u gaat renoveren/slopen of asbest wilt verwijderen uit een bouwwerk of object dat gebouwd is vóór 1994. Dit geldt voor zowel een particulieren als bedrijven.
-
Wanneer moet ik een sloopmelding doen?
U moet een sloopmelding doen als:
- u alleen asbest wil verwijderen of laat verwijderen (zonder verdere sloopwerkzaamheden)
- u meer dan 10m3 aan sloopafval heeft bij een woning of object dat gebouwd is na 1994
-
Hoe lever ik dit asbest in bij een afvalverwerker?
Het asbest moet dubbel verpakt in hoogwaardige kwaliteit plastic worden ingeleverd bij een erkend inzamelaar. U toont uw sloopmelding, waarna u het asbest in een speciale container kunt deponeren. U vraagt om een stortbewijs en stuurt deze op naar toezicht@odh.nl.
-
Waar kom ik asbest het vaakst tegen in en om een gebouw of object?
Binnen komt u asbest tegen in voornamelijk dakbeschot, vloerzeil, ontluchting- of rioleringsbuis, voorzetwanden, installaties, isolatiemateriaal, vensterbanken en gaskachels. Buiten in golfplaten, gevelpanelen, zijwangen dakkapel, schoorsteen, bloembakken en kit of stopverf in ramen.