Assimilatiebelichting

Bij assimilatieverlichting of -belichting wordt kunstlicht gebruikt om plantengroei te bevorderen. Assimilatielicht is aanvullend op het zonlicht, waardoor planten genoeg licht kunnen opnemen (assimileren) en dus beter groeien.

In het donker is bij een glastuinbouwbedrijf uitstraling van de bovenzijde van de kas, het kasdek. De zijgevels zijn meestal verduisterd, waardoor weinig licht naar buiten treedt. Maar ook het kasdek moet verduisterd worden. Deze regels zijn bedoeld om lichthinder voor omwonenden te beperken en de flora en fauna te beschermen.

Vermindering lichtuitstoot verplicht

In het Activiteitenbesluit milieubeheer staat dat bij zijgevels van kassen tussen zonsondergang en zonsopgang de lichtuitstoot op 10 meter van de gevel verminderd moet zijn. Voor het kasdek geldt dat afscherming aanwezig moet zijn om de lichtuitstoot met minimaal 98% te verminderen.

In de maanden april, september en oktober moet het kasdek vanaf een half uur na zonsondergang tot 02:00 uur zijn afgeschermd. In de maanden november t/m maart moet het kasdek van 18:00 tot 00:00 uur zijn afgeschermd. In de nanacht moet het kasdek ook afgeschermd zijn, deze regels zijn iets minder streng. Hierbij gelden nog enkele uitzonderingen en overgangstermijnen.

Voldoet uw kas aan de regelgeving? Controleer het met behulp van deĀ infographic.

Sms service

Houdt u de wijzigingen van de donkerteperiode bij? Wij helpen u graag de afscherming van uw kas juist af te stellen. Meld u aan voor onze SMS service en ontvang op tijd een bericht van de wijziging van de tijden van de scherminstellingen. Wanneer u zich aanmeldt voor onze SMS service ontvangt u handige, gratis SMS-berichten binnen het assimilatieseizoen. Zo bent u altijd op de hoogte van de juiste afscherming van de lichtuitstraling van de kas.

Aanmelden? Stuur een SMS: ODH LICHT AAN naar 1008
Afmelden? Stuur een SMS: ODH LICHT UIT naar 1008

U ontvangt bij aanmelding voor een service altijd een SMS ter bevestiging.