Wat te doen bij incidenten?

Een grote brand, een explosie, een gifwolk: het zijn allemaal denkbare risico’s.
In een dergelijk situatie is het belangrijk om als burger te weten wat u kan doen. Door in een crisissituatie goed te handelen, kunt u wellicht erger voorkomen. Voor meer informatie over wat te doen bij een ramp, kunt u kijken op de website van de veiligheidsregio . Informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een ramp leest u op www.denkvooruit.nl .

Wat te doen bij een ramp?

Als in de regio Haaglanden de sirenes gaan, krijgt de regionale zender de rol van officiële rampenzender. In onze regio is dit RTV West. Dus in geval van een ramp en/of crisis:

  • Zet de radio aan en stem af op Radio West, etherfrequentie 89.3 FM of op de kabel. Zodra de sirene gaat wordt Radio West de officiële rampenzender. Officiële informatie is hier het eerst te horen. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op.
  • U kunt ook uw TV aanzetten en afstemmen op TV West. Zodra de sirene gaat, kunt u via de zogenaamde Tickertape onderin uw beeldscherm lezen wat er aan de hand is en wat u moet doen. Hierin wordt ook verwezen naar teletekstpagina 112 van TV West.
  • Kijk op teletekst van TV West voor berichten over de ramp.

Om te voorkomen dat u het geluid van de waarschuwingssirenes niet meer herkent, worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur in heel Nederland de sirenes getest. Als u de sirene op dat tijdstip hoort, dan weet u dat er niets aan de hand is. Voor de maandelijkse sirenetest en het daadwerkelijke alarm wordt hetzelfde sirenegeluid gebruikt. Alleen gaat de sirene tijdens een echt incident vaker dan tijdens de sirenetest.